Blog de umor

unul dintre alea două-trei bloguri pe care le-ai lua cu tine pe o insulă pustie

Despre demnitate şi sclavie

with 4 comments

Titlul de mai sus e fie prea serios, fie atât de grav încât – mai ales pe un blog ca ăsta – anunţă o postare ironică. Întâmplător, nu vreau să fac niciun mişto.

Mă uitam zilele astea la un documentar despre samurai, în care era lăudat spiritul lor bărbătesc, demnitatea lor care nu suporta nicio ofensă.

Pe de altă parte, despre aceiaşi oameni se spunea că erau devotaţi până la moarte nobilului care îi angaja. Ei erau în stare să-şi dea viaţa pentru stăpânul lor, şi asta nu numai în luptă. Dacă nu duceau la îndeplinire o sarcină care le fusese încredinţată, ei se sinucideau făcându-şi seppuku. Din câte observ, samuraii aveau demnitatea unor sclavi.

Nu poate fi vorba de demnitate acolo unde individul apare ca mijloc pentru scopurile altuia, atunci când îşi pune – chiar şi voluntar – viaţa în slujba unui stăpân. Cum se explică descrierea samurailor drept persoane demne? E doar o problemă de vocabular? Este ceva specific sistemului medieval, acolo unde există aristocraţii de sânge?

Reclame

Written by depe

septembrie 11, 2010 la 17:25

Publicat în culturale, interogatii, serios

4 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. mai este o poveste. dupa traditie, samuraiul si sotia lui se sinucideau ritual la moartea nobilului. e un general faimos care a facut asta pe la inceputul secolului 20. in primul rand, cred ca e o chestie culturala la japonezi care ii face sa puna multa valoare pe serviciu, indatorire. parerea mea e ca nu era vorba de demnitatea loc „ca oameni”, ci demnitatea lor ca oameni care au o indatorire. ceea ce apreciem in vest ca demnitate, e demnitatea ca om de acelasi status ca oricare altul, independent, etc.; a lor era altfel de demnitate. ma rog, pana la urma o diferenta de vocabular, dar la baza tot acelasi simtamant. eu i-as zice mai mult onoare.

  Lupu

  septembrie 15, 2010 at 18:28

 2. EO
  ..cu alte cuvinte e vorba de ”sclavii” unui principiu! 🙂

  strongvaleriana

  septembrie 26, 2010 at 22:40

 3. […] View the original article here Posted in Life & Entertainment | Tagged demnitate, Despre, sclavie UpvoteShareUpvoteTweet […]

 4. E vorba, ca in mai orice alt subiect, despre destin vs liber arbitru. Ca sa transcezi o dualitate trebuie sa reonezi cu ambele capete. Un om care a trecut cu bine de lupta dintre demnitate si sclavie va fi simultan, asadar, si sclav si stapan. Nici nu-mi inchipuiam ca niste oameni care au lasat atatea urme in istorie precum samuraii ar putea inclina doar spre un capat al balantei.

  Flo

  ianuarie 12, 2012 at 11:53


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: