Blog de umor

unul dintre alea două-trei bloguri pe care le-ai lua cu tine pe o insulă pustie

Războiul de recesiune

leave a comment »

Toate valutele sunt la pământ. Euro s-a prăbuşit în raport cu dolarul, dolarul a scăzut faţă de euro, yenul japonez faţă de dolar, dolarul faţă de yen şi tot aşa. Economia trece printr-o depresie. Nu mai gândeşte logic. Criza de lichidităţi de pe piaţa interbancară a urcat dobânzile până la cote astrologice. În sensul că au devenit atât de mari încât nu mai încap pe pagina de finanţe a ziarelor, trecând şi pe cea cu horoscopul.

Pentru a nu-şi pierde credibilitatea, instituţiile financiare de pe Wall Street încearcă să păstreze aparenţele. Fac reclamă în draci la împrumuturile pe care, chipurile, încă îşi mai permit să le acrode. Zilele trecute, de exemplu, au anunţat că dau credit doar cu buletinul. Luaţi de val, americanii s-au îmbulzit la ghişee, ca fraierii. Acolo şi-au dat seama că nu pot face niciun împrumut. Sistemul lor de evidenţă a populaţiei nu prevede existenţa unor buletine de identitate.

Ca să facă rost de lichidităţi, băncile se împrumută de la populaţie. Lehman Brothers a obţinut o sumă considerabilă de la Sile Căpăţână , zis Oase, din Ferentari. Ce-i drept, dobânda pe o zi are trei cifre. Fără a mai socoti zerourile alea mici din simbolul pentru “la sută”. Unele bănci întrec măsura, dar sunt imediat depistate de biroul de credite. O prestigioasă bancă vest europeană se împrumutase, de exemplu, de la mai mulţi cămătari decât aveau angajaţii ei degete, pentru tăiat în caz de întârziere a plăţii.

Bursele din toată lumea sunt la pământ. Acţiunile nu se mai caută. Toată lumea vinde, deşi nu e prea clar cui. Piaţa de capital a ajuns atât de jos, încât brokerii nu se mai agită în legătură cu acţiunile pe care le tranzacţionează. Acum de exemplu, dau isteric din mâini din cauză că s-a anunţat nu ştiu ce reluare a serialului “Inimă de ţigan”, pe Acasă.

Pentru ca populaţia să nu-şi retragă economiile din bănci, guvernele europene au majorat plafonul până la care depozitele bancare sunt garantate. Ca măsură suplimentară, şefii ministerelor de finanţe au angajat mai multe bande de hoţi, pentru a da spargeri în casele celor care preferă să-şi ţină banii la ciorap, în loc să-i depună la bancă.

Din cauza crizei financiare, consumul a scăzut considerabil. Românii din mediul urban au ajuns să arunce doar jumătate din mâncarea pe care o cumpără, faţă de trei sferturi, cum se întâmpla până acum. Mai multe centrale eoliene au fost plasate printre rafturile hipermarketurilor bucureştene, pe unde începuse deja să bată vântul.

Peisajul este dezolant. Populaţia îşi cumpără din ce în ce mai puţine produse de care nu are nevoie. Cheltuitul deampulea, care pentru mulţi reprezintă motorul economiei, a primit o puternică lovitură.
Finanţiştii se întreabă îngrijoraţi cât va mai dura întreaga poveste. Există semnale cum că sfârşitul e aproape. Oamenii de ştiinţă au anunţat că în curând vor pune iar în funcţiune acceleratorul de particule de la Geneva.

Anunțuri

Written by depe

Octombrie 19, 2008 la 19:03

Publicat în aberatii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: