Blog de umor

unul dintre alea două-trei bloguri pe care le-ai lua cu tine pe o insulă pustie

La cerşit, nu la întins mâna!

leave a comment »

Există o campanie de descurajare a cerşetoriei, care se bazează pe sloganul: „Dacă ai şti că un cerşetor câştigă 5000 de lei pe lună, i-ai mai da bani?” De fapt, campania nu descurajează cerşetoria, ci pe cei care le dau bani cerşetorilor. Şi nu e chiar o campanie socială, ci un mod subtil de a-i spune omului că e fraier. Mai mult chiar, un slogan cum e cel de mai sus legitimează meseria de cerşetor. Astfel, ea nu mai e practicată doar de nişte bestii neputincioase şi demne de milă, ci şi de şmecheri pricepuţi, la fel de sfidători, în amoralitatea lor, faţă de convenţiile sociale, ca proprietarii de Ferrari pe care românul mediu îi admiră în tabloide.

Sloganul mai are un punct slab: poate genera ură la adresa unei întregi categorii sociale. E ok că cerşetoria este descurajată printr-o atitudine negativă, care îi ostracizează pe practicanţi, dar ura poate degenera în violenţă. Este mult mai potrivită pentru cerşetorie vechea atitudine a cetăţeanului mediu, cea de dispreţ amestecat cu milă. Dar tocmai aici e problema.

Dacă în alte ţări, dispreţul amestecat cu milă i-ar descuraja să practice cerşetoria pe toţi cetăţenii apţi de muncă , în România, această atitudine ratează o categorie importantă a populaţiei. Categoria aia e alcătuită din oameni atât de imuni la dispreţul general, la oprobriu, la orice fel de dezaprobare publică, încât practică cerşetoria fără jenă. Dintotdeaua au trăit la marginea societăţii. Rasa din care fac parte i-a stigmatizat pe viaţă. Sunt atât de obişnuiţi cu dispreţul din partea românilor încât nimic nu-i descurajează să practice o meserie ruşinoasă, dar care aduce bani.

Cât timp se vor simţi cetăţeni de mâna a cinşpea, nimic nu-i va împiedica să cerşească. Iar dacă noi, deveniţi şmecheri peste noapte, nu o să le mai dăm bani, or să se ducă să cerşească în ţări unde oamenilor încă nu li s-a spus că au tendinţa de a fi fraieri.

Anunțuri

Written by depe

Septembrie 5, 2008 la 18:37

Publicat în politica

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: