Blog de umor

unul dintre alea două-trei bloguri pe care le-ai lua cu tine pe o insulă pustie

Pedeapsa cu moartea pentru elevii batausi

leave a comment »

Dupa ce a fost postat pe net filmul in care o fata de 13 ani era umilita de cateva colege, multi au sarit sa propuna condamnarea la moarte, prin tortura in locuri publice, a agresoarelor. Din vehementa comentariilor, se intelegea ca metoda de executie cea mai potrivita ar fi una medievala, eventual specifica Inchizitiei, care sa implice jupuierea de vii a fetelor de scoala generala, care au tuns-o p-aia mica si au pus-o sa bea Fanta de lamaie in timp ce-i dadeau palme peste sticla.

Toate reactiile astea m-au convins ca oamenii nu inteleg institutia pedepsei. Oamenii inca mai cred ca pedeapsa e o razbunare viscerala, menita sa provoace un orgasm moral partii vatamate. Ideea asta provine dintr-un misticism etic, conform caruia greseala ii este atribuita unui suflet damnat sa provoace raul, nu unui organism determinat de interactiunile lui trecute, care poate fi, la o adica, conditionat sa o apuce pe o cale mai buna.

Pedepsele propuse pentru agresoare pareau destinate unui recidivist care, dupa ce a stat zeci de ani in inchisoare, a recidivat cu dezinvoltura. Nimeni nu-si da seama ca pustii la varsta aia sunt, de fapt, niste fiinte in mare parte amorale, care par dragalase doar datorita vulnerabilitatii fata de noi? Cred ca Lord of the Flies e o carte foarte instructiva, ca si eseurile lui Konrad Lorentz despre comportamentul animalelor. Conform etologului austriac, premiat cu Nobel, specii aparent inofensive de animale sunt de fapt foarte agresive, numai ca natura nu le-a inzestrat cu arme puternice. O lupta dintre doi iepuri poate fi foarte cruda si murdara, in timp ce duelul a doi lupi este demn si ordonat de reguli pe care ambele parti le accepta. De exemplu, spre deosebire de oamenii antichitatii si ai evului mediu, lupii iau, intr-un fel, prizonieri. Explicatia lui Lorentz este darwinista: speciile ale caror membri nu si-au infranat prin reguli folosirea armelor naturale mortale au avut sanse mai mici sa supravietuiasca.

Dar am divagat. Ideea e ca este o idiotenie pedepsirea prea dura (cu inchisoarea, cum s-a propus) a fetelor care au tuns-o pe colega lor mai mica. Bine, nimeni nu a luat in serios varianta asta, dar multi s-au gandit la pedepse dure vazand filmuletul. Pun pariu ca fetele alea nu sunt cine stie ce sociopate periculoase. Explicatia gestului lor consta in faptul ca pustii sunt cruzi. Sunt sigur ca se vor maturiza in femei banal de inofensive, a caror agresivitate se va manifesta cel mult prin barfa.

Anunțuri

Written by depe

Martie 28, 2008 la 10:23

Publicat în serios

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: