Blog de umor

unul dintre alea două-trei bloguri pe care le-ai lua cu tine pe o insulă pustie

Emisiunile bătrâneşti de la BrainTV

with 6 comments

Mult timp, imaginea clişeu a intelectualului profesor universitar a fost aceea a unui batran barbos şi sărac, care se imbraca arhaic şi poartă ceasuri de buzunar nefuncţionale. Nu înţelege lumea de azi, iar lumea de azi crede că îl înţelege îndeajuns de bine încât să nu-l ia în serios. Are un vocubular arhaic, care îi subliniază statutul de întelectual, şi foloseşte fraze prea elaborate pentru a nu se face mişto de el. În fine, cunoaşteţi clişeul.

Numai că nu-i aşa. De cele mai multe ori, oamenii care au caracteristicile de mai sus nu sunt decat nişte bovarişti rataţi, care, prin accesorii si mijloace verbale facile, vor să se plaseze într-o categorie socială în care înzestrările precare le-au blocat accesul.

Adevăraţii sciitori şi profesori universitari sunt relaxaţi, ironici şi cu o viziune asupra lumii prea profundă pentru a se plânge de tineretul din ziua de azi. Dar sa termin cu introducerea şi să trec la ce am de zis. Emisiunea booktop, de pe BrainTV, are ceva din spiritul vetust al intelectualilor veşnic wannabe, trecuţi de o anumită vârstă. Desigur, prezentatorii sunt tineri urbani bine îmbrăcaţi, care încearcă să raebiliteze lectura. Numai ca nu prea au şanse, din moment ce folosesc limbajul cărţilor de comentarii de clasa a cincea, în detrimentul unor exprimări sincere, simple şi autentice.

Dar să dau un exemplu: chiar e nevoie sa se precizeze, pe un ton afectat, despre Lupul de stepă, că „a apărut sub egida editurii RAO”? Nu era mai natural să se spună că a apărut la editura RAO? Nu cred că folosirea unui limbaj artificial, de lemn, e cea mai bună cale de a-i îndemna pe puşti la lectură.

Desi intro-ul crează impresia unei emisiuni cool, ceea ce urmează aminteste de orele de română din scoala generală, în care textele erau interpretate intr-o maniera artificială, ca si cum s-ar adresa sensibilitatii unui monstru cu inima, limba si creierul de lemn. Vorba amicului Lupu: „Bai, mie mi-a plăcut romanul Ion, dar nu pentru că era circular…”

Anunțuri

Written by depe

Martie 19, 2008 la 08:24

Publicat în culturale, internet

6 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Bine punctat. Multumesc, remediem.

  Emi

  Martie 19, 2008 at 13:54

 2. salut!
  pana la urma se pare ca booktopul s-a constituit tot intr-un show about nothing, ca tot vorbeai de seinfeld- poate unul neinteresant si inutil.
  m-am tot gandit la cum trebuie sa fac recenzia unei carti pentru ca ea sa fie citita si sa nu primesc comentarii de genul asta din partea oamenilor inteligenti. in locul „exprimări sincere, simple şi autentice” am ales prezentarile clasice(limbajul de lemn cum il numesti tu), care presupun date despre autor, editura, an de aparitie, interpretari aproape unanim acceptate etc
  crede-ma ca sunt deseori tentat sa recitesc cartea cu 2-3 seri inainte si sa apar in fata celor cateva persoane care se uita, vorbindu-le ca unor prieteni. insa, asa cum deja incepi sa realizezi si tu, lucrul asta e imposibil. tind sa cred ca nu recenziile sunt de vina, ci regula seductiei intelectuale, care in cazul meu se pare ca nu se aplica in timpul filmarilor. discutiile(rare) despre lectura se poarta in fata unei beri, dupa alte cateva. in cazul meu cel putin. mi-e usor atunci si sunt simplu si autentic. dar asta e un lucru lipsit de vreo importanta.
  desi ai dreptate in aproape tot ce spui, nu inteleg totusi cum un absolvent de filosofie nu-si aminteste regulile sau conventiile(de care, ce-i drept, nu prea mai tine nimeni cont) unei argumentari sau discutii. fara niciun motiv, ai fost cam parintesc, afabil si susceptibil in comentariul tau si ai fost la un pas de a pica tocmai in erorile cartilor de comentarii de a 5-a…
  dar n-are importanta…
  succese!

  Marius

  Martie 19, 2008 at 17:05

 3. @marius si emi

  ma bucur ca sunteti deschisi fata de feedback-ul pe care il primiti.

  @marius

  poate ca nu ar fi o idee rea sa prezinti o carte ca si cum le-ai povesti despre ea prietenilor, la o bere. sunt sigur ca ar exista mai multi liceeni amatori de „romana” daca profesorii lor ar folosi un limbaj mai putin formal cand ar vorbi despre sadoveanu.
  pana la urma, tu nu trebuie sa te supui niciunor norme academice. 😀

  depe

  Martie 19, 2008 at 17:47

 4. @depe
  problema profesorilor din scoli se pare ca se suprapune foarte bine peste cea a emisiunilor culturale, fie ele mai mult sau mai putin iesite din tipare.
  sincer sa fiu nu cunosc targetul booktop-ului(nici nu ma intereseaza), insa desi nu sunt in stare sa detetrmin eu asta, mi-ar placea sa vad oameni citind mai des. in momentele in care sunt blocati in trafic, astepta pe trepte la TNB sau in fata la the jack sau aiurea(probabil sunt un nostalgic al unui gand pe care l-am aflat mai demult si nu mai stiu de la cine, cum ca lectura cultiva spiritul). cum nu mi-au fost impuse titlurile, am incercat sa aleg romane care mie mi-au placut si multe dintre ele nu sunt lecturi de liceu. nu stiu ce citesti(am fost tentat sa scriu „lecturezi” pentru a evita cacofonia, dar nu vreau sa-mi atrag critici si in aceasta discutie libera- intamplator nu lipseste nici berea :D) tu acum(stiu cam la ce filme te uiti, pentru ca ti-am citit cronica la charlie wilson”s war- care, a propos, in ciuda florilor de stil, mizeaza pe un tipar si pe un limbaj destul de rituos :P), dar poti incerca unele titluri recomandate. treci de limbajul de lemn, inchide pentru o zi mormanele de logica si ontologie si ce mai e pe acolo si incearca eseu despre orbire de exeplu(carte despre care am discutat si la cercul de etica si estetica cu ceva ani in urma, tot la facultatea de filosofie).
  nu va mai plictisesc. multumesc pentru feedback.
  sper ca dupa aceasta mustrare sa remediez putin prezentarea booktopului. imi este destul de greu sa primesc critici din partea persoanelor pe care, intr-un mod mai mult intuitiv, le gasesc inteligente. si cand te gandesti ca de obicei ma contrariez atat de greu :))
  o seara excelenta!

  Marius

  Martie 19, 2008 at 18:31

 5. pt. marius:

  sal. eu sunt ala care a scris review la „charlie wilson’s war”, deci nu face inferente in legatura cu gusturile lui depe. (caruia ii plac in mare filmele artistice, si nu artistice in sensul TVR) am vazut prezentarea ta la „lupul de stepa”, si in mare mi-a placut. daca ai tintit sa o faci diferita fata de ce se gaseste in mainstream media, atunci nu ai reusit. cu vanghelis in background chiar suna ca teleenciclopedia. nu e neaparat o critica.

  daca esti deschis la sfaturi in ce priveste prezentarea: 1. nu mai tine ritmul batand cartea pe picior. stiu ca o faci involuntar si e din cauza ca ai prezentat dupa ce ai memorat textul. ceea ce introduce punctul 2. nu memora textul daca nu poti sa il spui ca si cum ai vorbi liber; se vede. cred ca cel mai usor ar fi sa faci prezentarea impromptu, dupa o discutie (ca sa ai ideile proaspete in minte) si dupa sa faci colajul. 3. nu mai folosi expresii prefabricate: „aparuta sub egida rao”, „roman afiliat [unui curent]”

  nu sunt neaparat de acord cu depe in legatura cu limbajul, adica mi se pare ca e destul de curat, si exprima bine ideile. e adevarat ca as prefera sa ascult ceva mai putin formal prezentat, si daca eu si cu depe preferam asta, sunt sigur ca altii si mai mult.

  dar vreau sa termin zicand ca e foarte misto ideea voastra, ca am tot respectul pentru voi si pentru ce ati realizat, si ca recunosc ca eu sigur nu faceam ceva la fel de bun. mult noroc

  Lupu

  Martie 19, 2008 at 23:19

 6. Intardevar.Emisiuena pentru a avea succes trebuie sa sa fie DURA.Przneatrea unei carti trebui facuta intrun alt stil.Deocamdata nu am o reteta a succesului, si nici un plan pe care sa-l expun ori producatorilor ori unui alt investitor, si care sa fie functional si care sa completeze criticile.Motiv pentru car ema voi opri asupra acestora:

  1. Limbajul trebuie sa fie unul comprehensiv.Renuntarea la expresii de o inalta sublimitate intelectuala cred ca ar fi bine bine-venita.
  2.Formatul emisiunii trebuie schimbat.Trebuie gandit altfel.Caci desi se adreseaza unor „intelectuali” el e privit si de alti „curiosi”.
  3.PArtea de inceput e profesionist conceputa.Decorul este excelent.Moderatorii sunt perfecti ca si imagine ori dictie.Ori sunt pe un drum al perfectiunii.
  4.Ideea insine e inetresanta.Doar ca exista un site booklog.ro (spre sa fi scris corect adresa site-ului),ce reda insasi ideea emsiunii.
  5.Informatii precum ” ed rao” sau alte „chestii” , nuusnt chiar atat de importante pentru a fi redate la nivelul logosului:)
  6.Initiativa e buna.Criticile sunt constructive.Daca pe viitor voi face parte dintr-o Tv online( indiferent de implicatia mea si de nivelul ierarhic caracteristic postului), voi aprecia si analzia indeajuns de mult fiecare critica, caci vine din partea unor oameni nemultumiti.care p[ur si simplu au idei.Dar ideile se vand..nu se daruiesc:))

  Felicitari pe de-o parte actualei echipe BrainTV pentru initiativa( nu apsotului insine ci a emiisunii)…si pe de cealalta parte autorului acestui blog pe care-l invit sa schimbe poza de la header.

  I’m fabeto.What do you know about it?

  fabeto TV

  Martie 21, 2008 at 14:05


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: