Blog de umor

unul dintre alea două-trei bloguri pe care le-ai lua cu tine pe o insulă pustie

Post anti-japonez

with 2 comments

japanese_soldiers_shooting_sikh_prisoners.jpg

(In imagine: Soldati indieni executati c. 1942, pentru ca au refuzat sa lupte de partea japonezilor. Sursa: wikipedia.com

Citind zilele trecute despre crimele japonezilor in al doilea razboi mondial, mi-am pus intrebarea: De ce nu a fost condamnat la moarte si imparatul Hirohito?

De la inceputul anilor ’30 si pana la sfarsitul razboiului, in 1945, japonezii au omorat aproximativ 30 de milioane de oameni, majoritatea civili asiatici din tarile ocupate: China, Coreea, Malaezia, Filipine, Cambogia, Birmania si Indonezi. Dar in special China, unde numarul victimelor a ajuns la 23 de milioane.

Crimele japonezilor nu au fost numai oribile, dar si idioate. Mai exact, par faptele unor oameni suferind de cretinism. Un exemplu sugestiv e intrecerea a doi ofiteri japonezi, care si-au propus sa vada care poate sa omoare mai repede o suta de oameni cu sabia. Intr-un fel, fapta ofiterilor e de inteles daca stam sa ne gandim ca mamele lor se prostituau la greu inainte sa-i nasca. Dar nu la fel de explicabil e deznodamantul concursului: Luati de val, cei doi ofiteri japonezi au omorat mai mult de o suta de oameni de caciula si nu au reusit sa-si dea seama care a atins mai repede cifra magica. Ca urmare, au repetat concursul, de data asta stabilind o norma de 150 de oameni omorati cu sabia.

La sfarsitul razboiului, cei doi au fost spanzarati.

Imparatul Hirohito conducea, din postura de semi-zeu, tara in care se intamplau atrocitati de genul asta si multe altele despre care, avand stomacul sensibil, nu am indraznit sa citesc.

Atunci cand Japonia a capitulat neconditionat in fata americanilor, imparatul nu numai ca nu a fost condamnat la moarte de cuceritori, dar a pastrat si tronul. Singura pedeapsa pe care a primit-o a fost aceea de a recunoaste, in fata poporului japonez, ca nu e zeu. Popor japonez care oricum nu l-a crezut, asa ca, practic, imparatul Hirohito nu a primit nicio pedeapsa.

Totusi, ce a fost in capul americanilor? Ce fel de pedeapsa e asta, sa recunosti ca esti om dupa ce tara pe care ai condus-o autoritar a omorat 30 de milioane de oameni? Chiar daca nu a ordonat imparatul infiintarea taberelor de prizonieri ( in care speranta de viata era foarte mica), chiar daca nu a fost ideea imparatului sa se faca experimente infioratoare pe prizonierii rusi si chinezi, chiar daca nu imparatul a cerut masacrele din China si executarea prizonierilor americani si australieni, totusi, din postura de zeu pe care o avea, nu-i putea refuza nimeni nimic. Din cate stiu, complicitatea e la fel de grava ca fapta propriu zisa.

In ce a constat, practic, pedepsirea lui Hirohito? Probabil ca au venit americanii sa-i zica: „Coaie, de ce ai omorat 30 de milioane de oameni, e frumos? Ar trebui sa-si bagam o teapa-n cur si sa te executam exemplar!” La care imparatul, umil, s-a scuzat: „Sunt si eu om…”

In Europa, criminalii nazisti au fost spanzurati. A fost nevoie de asa ceva pentru ca eventualii doritori de expansiune si epurare etnica sa fie descurajati. In schimb, estul si sud-estul Asiei, ca parte a unei alte civilizatii, a fost tratat diferit. Motiv pentru care inca mai exista genocide, razboaie civile si incalcari ale drepturilor omului in partea aia de lume.
leonardgsiffleet.jpg
(In imagine: soldatul australian Leonard Siffleet, inainte sa fie executat cu o katana. Sursa: wikipedia.com)

Reclame

Written by depe

februarie 18, 2008 la 10:31

Publicat în politica, serios

2 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Adevarul e ca in loc de http://en.wikipedia.org/wiki/Atomic_bombings_of_Hiroshima_and_Nagasaki trebuiau sa omoare vreo 30 de mil de japonezi ca sa fie chit, nu?

  Nu ma intelege gresit, nu sunt de acord nici cu una nici cu alta si in general cu crimele dar sa zici ca japonezii au scapat nepedepsiti e cam tras de par. Plus ca din cate inteleg in afara de imparat care a fost aparat de americani, restul criminalilor de razboi oricum au fost pedepsiti.

  vali

  februarie 18, 2008 at 10:48

 2. din punct de vedere uman, nici bombele atomice nu erau justificate, pt ca au murit o gramada de civili nevinovati la Hiroshima si la Nagasaki. In schimb, si asta e ce sustin mai sus, Hirohito era vinovat si trebuia condamnat la moarte.

  depe

  februarie 18, 2008 at 10:56


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: