Blog de umor

unul dintre alea două-trei bloguri pe care le-ai lua cu tine pe o insulă pustie

Ce prostii mai face J. K. Rowling

with 10 comments

Sa zicem ca te cheama J. K. Rowling si tocmai ai scris o serie de romane fantastice care se vand bine. Acum, eu vreau sa scriu o carte despre cartea ta. O exegeza, o monografie, un dictionar de personaje. E ceva banal in lumea literara. Cati dintre noi nu aveam, cand eram in scoala generala, carti de comentarii in care un nene, profesor de romana, repovestea Fefeleaga?

Poti tu, J. K. Rowling, si studiourile care ti-au ecranizat cartile, sa impui ca nimeni sa nu scrie despre „universul fictional” al lui Harry Potter? In cel mai rau caz, e vorba de o repovestire a seriei Harry Potter, in genul cartilor pentru oameni foarte ocupati, ca nu au timp sa citeasca decat un rezumat a ceea ce se intampla in Crima si pedeapsa si in Fratii Karamazov.

Cat de prrrrost sa fii sa nu-i lasi pe altii sa vorbeasca despre ce ai scris tu?

Ca sa fie mai clar ce ma dezgusta, cititi aici ce-i aia copyright:

Copyright is a set of exclusive rights that regulate the use of a particular expression of an idea or information. (din wiki)

A se retine: copyright-ul protejeaza o expresie particulara! Interzice reproducerea mot-a-mot a unui text.

Anunțuri

Written by depe

Noiembrie 4, 2007 la 11:29

Publicat în culturale

10 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. De ce sa castige altii din munca ei, bre?? :))

  Botache

  Noiembrie 5, 2007 at 11:01

 2. de ce sa castige cineva din munca lui Mutu? ( si aici ma refer la jurnalistii care scriu despre el)

  depe

  Noiembrie 5, 2007 at 11:04

 3. E absurd ce zici. De cand pana cand nu ai voie sa scrii stiri despre o persoana publica? Ce reguli incalci? Drepturile de autor? La ce? Unde? Cum? Cand?

  Astia vor sa faca o carte. Aia o sa se vanda mult si bine. Tre sa ii iasa si lui Rowling ceva din asta, ori din vanzarea cartilor, ori din suma castigata in urma procesului.

  Hihi. Money, money, money. ^.^

  Botache

  Noiembrie 6, 2007 at 08:48

 4. cand scrii despre mutu sau basescu ( personaje spectaculoase, care fac lucruri ce starnesc interesul publicului ) castigi bani pe seama muncii lor. nu de putine ori, fotbalistii spun ca in lipsa lor, jurnalistii ar muri de foame.

  la fel se intampla si cu j k rowling. ea a scris o carte, iar unu s-a gandit sa scrie o enciclopedie DESPRE cartea aia. la fel cum un ziarist scrie un articol DESPRE un meci spectaculos facut de mutu.

  daca e sa vorbim despre ce e legal si ce nu, copyright-ul protejeaza felul in care este exprimata o idee. tu nu ai voie sa copiezi pe blogul tau un post de-al meu. in schimb, legea te lasa sa-l repovestesti.

  depe

  Noiembrie 6, 2007 at 12:42

 5. Vorbim despre persoane publice, a caror actiuni sunt de interes public. Jurnalistii informeaza publicul, scriind despre acestia, dar nu poti spune ca ei castiga bani de pe urma muncii acestor persoane.

  Omul ala trebuia sa ceara permisiune si ii dea neste bani. Pentru ca daca el ar fi facut bani cu cartea lui, ar fi facut pe spinarea ei si a creatiei sale. Which i find unfair.

  Botache

  Noiembrie 6, 2007 at 14:32

 6. Legea copyright-ului nu e de partea ta, botache. Si, daca e sa vorbim de „unfair,” cred ca e relevant faptul ca Rowling a facut vreo 300 de milioane de dolari cu cartile. Dar nu te pot contrazice; cand spui ca ti se pare „unfair” faci o afirmatie normativa.

  lupucusenile

  Noiembrie 7, 2007 at 03:26

 7. Nu vad ce e unfair in faptul ca femeia a scris si a dat lovitura cu cartile alea, chit ca sunt ele grozave sau nu. Nu cunosc legea copyright-ului, recunosc, asa cum ar trebui, comentariile pe care le-am postat aici au iesit din bunul meu simt si nimic mai mult.

  Botache

  Noiembrie 12, 2007 at 11:18

 8. pai sa-ti zic de ce cred eu ca nu e fair sa castige sute de milioane din cartile alea: celebritatea lui Harry Potter se datoreaza, in primu rand, campaniei de promovare pe care a facut-o editura. cartea este mediocra din punct de vedere literar si nici aventurile nu sunt iesite din comun. daca ai fi citit -o fara sa fi auzit ca e f populara, ti s-ar fi parut ca oricare alta, mai slaba decat multe alte carti.

  reusita lui rowling se datoreaza, in mare parte, norocului, care a facut-o sa fie subiectul unei promovari agresive.

  depe

  Noiembrie 12, 2007 at 11:52

 9. Daca din perspectiva asta ti se pare unfair, leaga-te atunci de faptul ca valorile, cartile bune, filmele bune, muzica buna nu se promoveaza la fel de intens ca cele mediocre, cu care ne hranesc astia zi de zi. Si asta e o cu totul alta problema. Dar de ce ai incuraja masele sa gandesca? Sunt mai usor de controlat asa.

  Botache

  Noiembrie 12, 2007 at 13:21

 10. Mi se pare un pic cam exagerată decizia, dar da, mi se pare corect ca tipa să aibe drepturile exclusive asupra universului Harry Potter. Pentru că într-adevăr, asta a vîndut cartea. Şi dacă ea şi-a rezervat drepturile exclusive asupra Hogwarts şi alte asemenea, foarte bine.
  Faptul că nu permite lipitorilor să facă un leu pe urma creaţiei ei nu mi se pare o problemă. Indiferent de valoarea cărţii. Atenţie – nu se referă la fan-fiction, ci strict la ceea ce a scris ea – există peste 100 poveşti diferite înregistrate ca fan-fiction, şi JKR nu i-a dat în judecată pe scriitori. Ea are dreptul la imaginea personajului său EXACT cum l-a creat ea, şi cred că problema de care vorbeşti tu acolo va fi rezolvată (legal) în tribunal.
  Că a făcut din ideea ei o maşină de bani, nici nu-i de mirare. Că şi-a făcut unul din cele mai importante personaje gay, doar ca să se vîndă mai bine, e o altă treabă. E afacerea ei, şi serios, care e durerea cu felul în care şi-o conduce?

  dorinlazar

  Noiembrie 12, 2007 at 13:28


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: