Blog de umor

unul dintre alea două-trei bloguri pe care le-ai lua cu tine pe o insulă pustie

Despre tramvaie

with one comment

Prima dată am auzit expresia „a vorbi aiurea-n tramvai” în micul oraş de provincie în care m-am născut. Şi în care, aţi ghicit, nu există tramvaie. Nu i se pare nimănui cam impropriu ca nişte oameni care nu s-au dat în viaţa lor cu tramvaiul să vorbească în felul ăsta? E ca şi cum un cerşetor ar face umor observational pe seama alunelor care se servesc în avion, la clasa business. Dar ce tot vorbesc, că nici eu n-am mers niciodata cu avionul. Singura mea ieşire din ţară a fost cu un autocar al firmei Eurolines, în care, timp de 36 de ore, n-am mâncat şi n-am băut mai nimic ca să nu fie nevoie să mă duc la budele pline de căcat din autogări.

Să ne întoarcem, totuşi, la „aiurea-n tramvai”. Mă întreb ce transformări o să sufere expresia asta, pe măsura ce tehnologia o să evolueze, iar mijloacele de transport în comun or să se diversifice. Parcă-l vad pe un gură spartă din viitor, căruia tocmai i s-a reproşat că vorbeşte aiurea-n crucişătorul intergalactic.

Nu e exclus nici ca expresia sa ramana neschimbata. Cum, sunt convins, a existat fix in aceeasi forma, de mii se ani. Inclusiv vechii sumerieni isi reprosau unii altora ca vorbesc aiurea-n tramvai. Si pricepeau perfect sensul expresiei, desi cuvantul tramvai nu li se parea ca are un inteles foarte precis.

Cateva milenii mai tarziu, cand a fost inventat un vehicul care functiona pe baza de electricitate, inginerii care l-au botezat si-au dat seama ca au de-a face cu ceva in care se poate vorbi aiurea. Si i-au spus vehiculului numele „tramvai”, dupa misteriosul cuvant provenit din limba vechilor sumerieni.

Fara sa stie de pronosticul inventatorilor, primii pensionari care au folosit tramvaiul chiar au inceput sa vorbeasca aiurea in el. Si, observand densitatea de vorbe fara rost, unul mai destept a zis: Bai, ce chestie, se numeste tramvai, exact ca-n vorba aia, si se vorbesc o gramada de balarii in el. Asta da coincidenta!

Dar nu e o coincidenta. Inventatorii intuisera corect atunci cand se gandisera ca in noul vehicul o sa se vorbeasca o gramada aiurea. E cel mai potrivit loc pentru a purta discutii cu necunoscuti pe care deja ii urasti. Oameni despre care stii doar ca te calca pe picior. Si ca transpira pe tine.

Anunțuri

Written by depe

Octombrie 9, 2007 la 23:23

Publicat în aberatii

Un răspuns

Subscribe to comments with RSS.

  1. Sunteti buni, ce mai! :))

    Corina

    Februarie 15, 2008 at 01:16


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: