Blog de umor

unul dintre alea două-trei bloguri pe care le-ai lua cu tine pe o insulă pustie

Fără titlu ( în principiu, e ceva despre „432” )

leave a comment »

Aş scrie ceva despre filmul lui Mungiu, dar mi-e lene, aşa că revin peste cateva ore cu impresii.

update: Dupa zeci de ani de aberatii cu dialoguri neverosimile, singura salvare a filmului romanesc e o cură zdravănă de cine veriteuri. Dupa Moartea lui monşer Lăzărescu, vine si Mungiu cu o producţie care-şi trage seva dintr-o realitate dureroasa. De data asta, e vorba de vremurile de mult trecute cand avortul era, in mod abuziv si din considerente pur utilitariste, interzis.

Dupa cum prezintă situaţia, despre film se poate spune că-i lipsit de nuanţe. Mesajul care se desprinde este clar: nimeni nu trebuie sa se joace cu drepturile unui om de a fi stapanaul propriului corp, etc. Asta se vede chiar şi din felul în care e constrânsă Otilia să-i plătească medicului, şi anume, eufemsitic vorbind, „în natură”.

Cum spuneam, mesajul e prea univoc pentru un film care vrea să fie şi artă. Ca să nu zica lumea ca nu a nuantat situatia chiar deloc, deloc, Mungiu a insistat putin, pe final, pe imaginea avortonului. Cum ar veni, a sugerat, asa, in treacat, ca si ala mic e om, dotat cu mânuţe, teasta şi toate cele.

Ce-i lipseste filmului e o prezentare mai complexa a problemei. E adevarat, avortul a fost mult timp interzis, cred ca 23 de ani, din motive aiuristice care nu au nimic in comun cu disputa etică. Dar daca, pornind de aici, condamni categoric interzicerea lui, inseamna ca nu esti decat un automat de raspunsuri morale.

Bine, fanii filmului ar spune ca 432 nu-si propune sa transmita un mesaj sau sa sustina o teza, ci doar sa spuna o poveste. Numai ca o poveste din care lipsesc nuantele e o poveste proasta.

p. s. Asta îmi aduce aminte de un articol de-al lui Costi Rogozanu, din Cotidianul, în care autorul spunea despre campania sociala „Dragoste fără griji” că înfierează avortul şi că, din cauza asta, nu e tocmai appropriate. Cu alte cuvinte, acum, dacă tot e legal avortul, nu-l faceti pe om să aibă reţineri în privinţa lui. După logica asta, tot ce n-ar fi interzis de lege ar trebui încurajat. A fost scos adulterul din codul penal? Hai să trimitem soţii si soţiile să-şi însele partenerul prin vecini!

Anunțuri

Written by depe

Septembrie 18, 2007 la 16:50

Publicat în ce-am mai facut, culturale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: