Blog de umor

unul dintre alea două-trei bloguri pe care le-ai lua cu tine pe o insulă pustie

Senzational: românul e cuman

with 5 comments

In ultimele luni am asistat la incercarea nereusita a unei idei de a genera scandal. Lucrurile s-au intamplat in felul urmator:

Mai intai a aparut o cartea a lui Neagu Djuvara in care istoricul spune niste lucruri de bun simt. Pe urma apare, pe aceasta tema, un articol de prima pagina in Cotidianul. Tonul e sumbu. Se vorbeste despre un atac demitizant la adresa originilor noastre nobile si se prevestesc nemulturimiri de proportii apocaliptice in randul istoricilor.

Pe urma, Neagu Djuvara e invitat in emisiunea lui Turcescu de pe Realitatea. Se spun lucruri interesante, dar de bun simt. Afirmatiile sunt, insa, flancate de temeri. Ce vor spune istoricii de moda veche? Cum va vedea romanul verde aceasta idee, cum ca ar fi urmas de cuman din stepele Asiei?

Zilele astea citesc in Idei in dialog inca un articol pe tema asta. Tonul e acelasi. Traian Ungureau ne spune ca afirmatiile lui Neagu Djuvara au produs iritare.

Nu i se pare nimanui ca lipseste ceva din peisaj? Toata lumea vorbeste despre scadal, dar e de negasit reactia ostila la ideea cum ca unii dintre noi ar fi, la origine, cumani? Oare am eu o problema, ca citesc numai publicatii din trustul Realitatea Catavencu? Sau asta a fost o tentativa esuata de a fabrica un scandal cultural?

Anunțuri

Written by depe

Septembrie 5, 2007 la 09:24

Publicat în culturale

5 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. poate a fost o tentativa esuata de a prevedea viitorul. in orice caz, contribui la controversa. who cares? 😀

  lupucusenile

  Septembrie 6, 2007 at 04:35

 2. atunci cand vrei sa lansezi in presa un scadal o faci de pe pozitiile celui nemultumit de ceea ce se intampla. prezinti niste fapte cu aerul ca le ataci.

  astia, in schimb, erau de acord cu ce prezentau, dar tot prevesteau un scandal. era ca si cum un ziar de dreapta ar vorbi despre niste chestii de dreapta, facand din cand in cand pauze in care isi freaca mainile si spune: bai, sa vezi ce-or sa se oftice aia de stanga!

  depe

  Septembrie 6, 2007 at 08:01

 3. Ceva este ciudat totuşi. Se vede cu ochiul liber.
  Am căutat în DEX:
  CUMÁN, -Ă, cumani, -e, s.m. şi f., adj. 1. S.m. şi f. Persoană aparţinând unei populaţii de neam turcic care, migrând dinspre est, în sec. XI s-a aşezat pe teritoriul ţărilor româneşti, unde, în parte a fost asimilată de populaţia românească. 2. Adj. Care aparţine cumanilor (1), privitor la cumani. – Din fr. Cumanes.
  Extrag concluziile:
  Vorbim deci de secolul XI.
  Asimilat de români.

  Deci vorbim despre faptul că românii ar fi un popor asimilat de români?!?! Interesant. Şi mai interesant este cum turcii ăştia, strămoşii noştrii, vorbesc latineşte mai bine decât turceşte… şi ca să duc interesantul până la capăt, ce s-au mai bătut cumanii cu fraţii lor de la Instambul, pardon Constantinopole. Bagă frate Anton Pann o manea cumănească!
  Nu pot să cred că oameni normali (nu spun şcoliţi) pot pierde timpul cu aşa ceva.

  Bibliotecaru

  Septembrie 8, 2007 at 09:45

 4. pai de ce sa nu se bata turcii cu turcii? eu, cand eram in scoala geerala, m-am batut cu un coleg care era roman, la fel ca si mine.

  depe

  Septembrie 8, 2007 at 10:44

 5. domnu bibliotecar, cred ca nu pricepi. e evident ca teza lui djuvara are de a face cu definitia cuvantului „roman”, deci nu ai descoperit nici o contradictie. bai depe, cine sunt carnatii astia ma care iti citesc blogul?

  lupucusenile

  Septembrie 8, 2007 at 16:44


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: