Blog de umor

unul dintre alea două-trei bloguri pe care le-ai lua cu tine pe o insulă pustie

Toxina lui Kavka

leave a comment »

Problema e următoarea: cineva îţi promite că îţi dă un milion de dolari dacă, la noapte, o să intenţionezi ca mâine să bei o toxină care îţi face mult rău. Nu este necesar ca mâine chiar să bei otrava. Trebuie doar să intenţionezi să faci asta. Banii îţi vor intra în cont dimineaţa, cu mult înainte să vină vremea să bei otrava.

Ce ar face un agent raţional în situaţia asta?

Marea problemă constă în a-ti propune sa intentionezi ceva. Poti sa vrei, in mod sincer sa faci ceva, fara a trece, totusi, la fapte? Pentru ca o sa fie destul de aiurea sa bei otrava. Nu vrei sa faci asta, chiar si pentru un milion de dolari.

Sa zicem ca nu ti-e teama ca o sa te lais purtat de val, ca nu o sa mai reusesti sa renunti la intentie, odata ce ti-ai propus si ai obtinut chiar banii. Dar e foarte greu sa ajungi sa vrei, in mod sincer, sa bei otrava, stiind, in tot acest timp, ca o faci doar pentru bani si, odata ce banii au ajuns la tine, nu mai e nevoie sa treci prin momente neplacute.

Singura solutie este sa-ti construiesti un alt motiv pentru care sa bei otrava. Nu pentru bani trebuie sa faci asta, pentru ca, daca vei avea in vedere doar banii, n-o sa ajungi sa iti doresti in mod sincer sa treci la fapte. Vei sti ca tot ce ai in vedere este intentia.

Dar care sa fie acest motiv suplimentar? Faptul ca otrava e buna in sine, ca punerea in aplicare a deciziilor e un semn al puterii? Dar odata ce ajungi sa crezi intr-un astfel de motiv, nimic nu te mai scapa de otrava.

Sau nu?

Reclame

Written by depe

mai 20, 2007 la 11:21

Publicat în stand up philosophy

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: