Blog de umor

unul dintre alea două-trei bloguri pe care le-ai lua cu tine pe o insulă pustie

De ce nu exista critici de bloguri

with 4 comments

Pe internet-ul asta, cat e el de mare, exista milioane de bloguri, in toate limbile pamantului. Am vazut ca sunt cateva chiar si in esperanto. Cum alege, vorba aia, iuzărul, ce să citească?

Ar fi o metodă. Daca citeste un post pe o tema care il intereseaza, poate ajunge pe alte bloguri dina ceeasi arie folosind likurile lasate la comments. Dar asta, ca si motoarele de cautare, rezolva o singura problema, si anume pe aceea a tematicii.

Eu,insa, daca sunt interesat de Pericle, vreau si altceva in afara de bloguri sau posturi pe tema asta. Am pretentia ca ceea ce citesc sa fie si avizat, si bine scris.

Or, e destul de neeconomicos sa aleg eu insumi grîul de neghină. Daca citesc un blog cu articole pe teme istorice, vreau sa-l citesc pe cel mai bun. N-am chef sa pun cap la cap informatii, sa elimin contradictiile care apar intre ce-mi spune un blogger si ce-mi spune altul, pana ajung sa-mi dau seama ce e adevarat.

Dar, se poate spune, exista anumite bloguri care sunt considerate bune. La noi, lucia, de exemplu, are probabil cel mai bun blog de recenzii. Cum ar veni, e ca berea Carlsber. 😀 Un alt exemplu: Visurat a fost votat ca fiind cel mai bun blogger roman.

Dar ce inseamna un blog bun?

In primul rand, un blog bun e ala care are trafic. Asta e masura, asta e criteriul cel mai important si, in multe cazuri, singurul. Ca sa-l parafrazez pe filosoful William James, la un blog conteaza valoarea lui in bani gheata. Adica traficul pe care il face.

Din pacate, popularitatea este un indicator inselator al valorii unor articole. Traficul ne poate arata cat de accesibile sunt acele articole, cat de placute sunt la lectura. Dar nu ne spune si cat de exacta e informatia, cat de pertinente sunt speculatiile.

In plus, multe bloguri se zbat in anonimat pentru ca nu au fost inca descoperite. Poate ca autorul a fost prea ocupat sa il promoveze, poate ca nu s-a priceput sa o faca asa cum trebuie.

Bine, dar daca un blog e bun, tot o sa fie descoperit pana la urma.
Da, dar perioada de anonimat poate fi scurtata prin specializarea unor critici de bloguri. Care, in primul rand, sa citeasca bloguri si sa recomande ce e bun. La fel cum fac criticii literari.

Am insa indoieli ca se va ajunge aici. Cel mai important temei al acestor indoieli este insasi menirea blogurilor. Scopul lor este comunicarea. Blogurile urmaresc insa nu informarea, ci popularizarea unei imagini. Ele sunt un instrument de PR, iar un blog de succes arata ca autorul lui este un bun comunicator. Care are, deci, „valoare in bani gheata”.

Criticii de bloguri ar face mai grea identificarea bunilor comunicatori. Ar functiona ca element perturbator, care micsoreaza eficienta unui mecanism. Prin urmare, in loc sa aiba valoare in bani gheata, ei produc pierderi.

Anunțuri

Written by depe

Aprilie 6, 2007 la 10:20

Publicat în aberatii, bloguri

4 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. commentul este poate prima forma, incipienta de critica pe blog…si binenteles ca si-aici apare lungul sir al discutiilor despere cine si cum posteaza commenturi…Oricum e interesanta ideea pe care o aduci in prim-plan dar pe finalul textului am senazatia ca te contrazici, adica nu te-ai exprimat foarte foarte clar in favoarea aparitiei meseriei de critic de blog. Nu?

  blogmeaway

  Aprilie 16, 2007 at 10:13

 2. la final incercam sa dau un raspuns intrebarii „de ce nu exista critici de bloguri”.
  prin critica de blog inteleg ceva analog criticii literare sau criticii de localuri: adica un demers prin care un specialist cerceteaza oferta si da calificative fiecarui „produs”.

  depe

  Aprilie 16, 2007 at 10:33

 3. Asteptam undeva la final o ironie fina ceva, suna prea serios. Dar totusi, ce crezi, bloggeri sunt comunicatori sau PR-isti ca nu stiu exact din care punct de vedere privesti problema 🙂

  de ce?

  Iunie 26, 2007 at 08:04

 4. valoarea unui blogger consta in a sti sa atraga atentia asupra lui. Daca un critic de bloguri, insa, il recomanda pentru valoarea greu de depistat a unui post, el va ajunge sa fie apreciat in blogosfera asemenea unui tocilar stangaci care are succes la fete doar pentru ca e bun la mate.

  depe

  Iunie 26, 2007 at 08:39


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: